Paweł Fijak
Google heeft de afgelopen 8 maanden veel nieuwe shopping functies uitgebracht. Afgelopen september werden de aanvullende feeds gelanceerd, de feedregels kregen rond februari dit jaar een enorme update en de gloednieuwe "doel-geoptimaliseerde" shopping campagnes (ook bekend als "universele winkelcampagnes") en shopping acties werden vorige maand gelanceerd. Al deze gloednieuwe functies zouden helemaal niet nuttig zijn zonder slim gebruik te maken van de zogenaamde aangepaste labels.
Laten we eens kijken wat aangepaste labels zijn en hoe u er het meeste uit kunt halen:
- Begin hier als u een echte Google Shopping Beginner bent
- Wat zijn aangepaste labels?
- Waarvoor worden aangepaste labels gebruikt?
- Aangepaste labels instellen voor Google Shopping
- Gebruikersvoorbeelden van aangepaste labels
- Bied agressiever op bestselling en seizoensproducten
- Wees competitiever op producten met een hoge waarde/hoge marge
- Wees minder competitief op producten met ontbrekende of onjuiste attributen
- Favoriete Aangepaste Labels van Google Shopping Experts
Gobinesan Rajaratnam I Andreas Lang I Thomas Byskov Madsen I Brian Ahle I Thomas Jaskov
Begin hier als u een echte Google Shopping Beginner bent
Productfeeds kunnen verschillende formats en indelingen hebben. XML, CSV, TXT, etc.
Soms is het niet eenvoudig om te begrijpen hoe de feed-attributen en velden werken. Voor deze handleiding zien we een productfeed als een eenvoudige spreadsheet met de lijst met producten die u in uw catalogus heeft.
De rijen bevatten de lijst met producten en in kolommen staan de attributen van de producten, zoals product-ID, Titel, Beschrijving, Prijs, Beschikbaarheid enzovoort. Laten we aannemen dat u het ID-kenmerk in de eerste kolom van het blad, kolom A, plaatst. Vervolgens plaatst u de titel in kolom B, de beschrijving in kolom C enzovoort.
In Google Shopping zijn sommige kolommen (ook wel attributen, velden of productgegevens genoemd) verplicht, terwijl andere optioneel zijn. (Klik hier voor meer informatie over verplichte en optionele attributen)
Productfeed Voorbeeld:
Terug naar boven of
Wat zijn aangepaste labels?
Met Google Shopping kunt u productgroepen aanmaken op basis van Categorie, Producttype, ID, Conditie, Merk, Kanaal en Kanaalexclusiviteit.
Als u uw productgroepen liever indeelt op andere kenmerken, bieden aangepaste labels op Google Shopping u de mogelijkheid om groepen producten te maken op basis van voorwaarden die u zelf kunt instellen.
Aangepaste labels zijn 5 optionele kolommen, genaamd custom_label_0 , custom_label_1 , custom_label_2 , enz., die kunnen worden toegevoegd aan een productfeed. De waarden in kolommen met een aangepast label worden door de adverteerders bepaald. In feite zijn er geen vereisten of regels opgelegd door Google.
Aangepaste labels bieden meer vrijheid als het gaat om biedstrategieën voor shopping. Door deze waarden voor elk afzonderlijk product toe te voegen, kunt u de biedingen op uw Productadvertenties segmenteren in uw Shopping Campagnes.
Hoewel de andere feedkenmerken aan een specifiek product zijn gekoppeld en altijd hetzelfde moeten zijn als op de website van de adverteerder, kunnen aangepaste labels van alles zijn en op elk gewenst moment veranderd worden.
Hun waarde wordt zelfs nergens anders getoond dan in uw eigen AdWords-account.
Waarvoor worden aangepaste labels gebruikt?
Laten we ons het volgende veel voorkomende scenario voorstellen: U bent de PPC-manager voor een middelgroot / groot e-commerce bedrijf. U hebt honderdduizenden producten in uw catalogus. Het zijn er teveel om handmatig te beheren via Excel of Google Sheets. Daarom vraagt u uw ontwikkelaars om een productfeed voor u te genereren.
Helaas zijn ontwikkelaars altijd te druk met andere dingen en hebben ze niet genoeg tijd om uw verzoeken af te handelen. Om hun werk zo makkelijk en snel mogelijk te maken kunt u ze daarom vragen alleen de verplichte basisattributen aan de feed toe te voegen.
Vervolgens hoeft u ze alleen nog maar om een kleine gunst te vragen.
Vraag ze om nog 5 lege kolommen toe te voegen, de welbekende aangepaste labels. Via deze magische lege kolommen kunt u zelf extra velden toevoegen, zonder dat u de ontwikkelaars hoeft te vragen om de feed te bewerken, wat meestal lang duurt en veel e-mails kost. U kunt een speciale verkoopprijs, een begin- en einddatum voor de verkoop, de productcategorie, een extra beschrijving, verzendkosten en nog veel meer toevoegen.
Ik zou dus zeggen dat het voornaamste gebruik van aangepaste labels is om marketeers zo onafhankelijk mogelijk te maken van ontwikkelaars. Als u een merk bent, is dit met name handig wanneer u gebruik maakt van een extern ontwikkelteam.
Of, als u een bureau bent, kunt u met aangepaste labels aan de feed werken zonder de klant om wijzigingen te vragen, waardoor uw werk sneller en soepeler verloopt. Dat gezegd hebbende, laten we wat dieper ingaan op de belangrijkste functies voor aangepaste labels als het gaat om Google Shopping-campagnes.
1. Productsegmentatie en optimalisatie van shopping campagnes
Een van de meest gehoorde klachten over Google Shopping-campagnes is het gebrek aan controle dat u erop heeft. In tegenstelling tot reguliere search-campagnes, kunt u zelfs niet bieden op zoekwoorden.
Daarom verliest u de controle over wanneer advertenties met productvermeldingen worden weergegeven en, belangrijker nog, over hun kosten per klik.
Google toont uw productadvertenties en probeert zoekopdrachten te matchen met de titel en beschrijving van uw producten in de feed. Maar wanneer u honderdduizenden producten hebt, is de kans zeer groot dat een product opkomt bij irrelevante zoekopdrachten. Dit is ook te wijten aan het feit dat veel producten waarschijnlijk dezelfde beschrijving of vergelijkbare titels hebben. Dit geldt met name voor verschillende stukken in dezelfde meubelcollectie of verschillende boeken van dezelfde auteur. Het enige dat u dan wilt doen is weer de volledige controle krijgen over uw shopping campagnes.
De beste manier om controle te krijgen is door middel van het aanmaken van productgroepen in AdWords. Met productgroepen kunt u de gewenste producten groeperen en afzonderlijk beheren. Als u bijvoorbeeld een modewinkel bent, wilt u misschien een hoger bod instellen op overhemden dan op schoenen. Of misschien wilt u bepaalde schoenen alleen in een specifieke regio laten zien. Misschien wilt u dat sommige broeken alleen zichtbaar zijn vanaf mobiel. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar uiteindelijk wilt u de productfeed segmenteren om verschillende productsegmenten op verschillende manieren te beheren.
Nu is de vraag: hoe kan ik alleen de producten groeperen die ik wil?
Terug naar het voorbeeld van de PPC-manager en de ontwikkelaars, als u het geluk hebt bevriend te zijn met de beste ontwikkelaar in het bedrijf, kunt u hem vragen om een product_type kolom aan uw feed toe te voegen en uw productgroepen te sorteren op basis van dit attribuut. Of misschien kunt u hem vragen een aangepaste optionele kolom met de naam 'product_segment' toe te voegen, waar hij de producten op basis van uw specifieke vereisten uitfiltert. Als de beste ontwikkelaar in het bedrijf uw naam zelfs niet kent, is de kans groot dat u dingen zelf moet sorteren.
En dat is waar aangepaste labels handig voor zijn. U kunt waarden toevoegen aan de aangepaste labelkolommen, rechtstreeks vanuit uw Google Merchant Center-account, zonder de feitelijke feed te wijzigen of te bewerken. De waarden zijn direct zichtbaar in AdWords nadat ze zijn gemaakt en vanaf daar kunt u productgroepen maken op basis van uw aangepaste labels.
2. Rapportages
Een goede productsegmentatie geeft u ook toegang tot rapportages op productgroepniveau. Zodra u meerdere productgroepen heeft aangemaakt kunt u hun prestaties in één oogopslag zien.
Rapportages op productniveau, hoewel beschikbaar in AdWords onder het tabblad 'producten', zijn absoluut geen haalbare optie voor grote e-commercebedrijven met enorme feeds. Integendeel, rapporten op productgroepniveau zijn veel inzichtelijker en gemakkelijker te lezen.
3. Experimenten draaien
Via rapportages op productgroepniveau kunt u de prestaties van segmenten met elkaar vergelijken.
U wilt bijvoorbeeld zien hoe de verzendkosten de conversieratio beïnvloeden. U maakt dus een productgroep met alle producten die tegen een X-prijs worden verzonden en een andere groep producten met een Y-prijs. Dan kunt u de prestaties vergelijken. Hoe zou u producten op deze manier kunnen segmenteren? Dat is eenvoudig, met een aangepaste labelkolom op basis van de verzendkosten van de producten.
Aangepaste Labels Instellen voor Google Shopping
Laten we eens kijken hoe u Aangepaste Labels rechtstreeks in de feed kunt instellen.
Aangepaste Labels Aanmaken met de Statische Waarde in DataFeedWatch
Met de regel 'statische waarde' kunt u een woord extrapoleren uit elk productkenmerk en een aangepaste labelkolom vullen met hetzelfde woord. In het onderstaande voorbeeld worden met behulp van de regel alle producten opgezocht waarin het woord 'shirt' in de titel verschijnt en er wordt een aangepaste labelkolom gevuld met hetzelfde woord. Op deze manier kan ik alle shirts samenvoegen tot één productgroep in AdWords.
Maak een Aangepast Label voor een Seizoen of andere attributen waarvoor u geen apart veld hebt:
Maak een Aangepast Label voor de Marge gebaseerd op de prijs:
Maak een Aangepast Label voor Top Sellers. U kunt individuele producten labelen als Top Seller door ze te koppelen aan de product ID:
Als u een lijst van Topsellers hebt kunt u deze ook gewoon uploaden naar DFW en gebruiken in de 'is-in-list':
Aangepaste Labels maken met ‘Rename’
Met de ‘Rename’ regel kunt u een aangepast label instellen voor een waarde die al bestaat, hetzij in uw primaire of in een aanvullende feed. Een van de meest voorkomende toepassingen van deze regel is voor het invullen van de GTIN-kolom met de product-ID-waarden (als deze twee gelijk zijn). Op deze manier hoeven ontwikkelaars de GTIN-kolom niet zelf te maken en kunt u hen extra werk besparen. Maar het is in combinatie met de aanvullende feed-functie dat de 'set to'-regel het best werkt.
Maak een aangepast label voor kleur of grootte, of gewicht of leeftijd of geslacht of een kenmerk dat al een veld in uw feed heeft:
Gebruiksvoorbeelden voor Aangepaste Labels
Aangepaste labels kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt. Hoe u hiervan het beste kunt profiteren, hangt echt af van de specifieke behoeften van uw bedrijf. Hier zijn slechts enkele scenario's waarin aangepaste labels essentieel kunnen zijn om de prestaties van een shopping campagne te verbeteren en de advertentie-uitgaven terug te verdienen. Gebruik deze voorbeelden als inspiratie en wees creatief bij het vinden van nieuwe manieren waarop ze uw bedrijf kunnen helpen.
1. Bied agressiever op de best verkopende en seizoensproducten
Als het gaat om grote e-commerce websites, is de kans groot dat slechts een relatief klein deel van de productcatalogus op een bepaald moment relevant is. Voor een boekhandel zou het grootste deel van de omzet voornamelijk worden gegenereerd door de populairste boeken van het seizoen. Aangezien uw tijd beperkt is en u niet alle duizenden producten in de feed kunt optimaliseren, is het logisch om alleen die boeken te prioriteren. Wat u dan kunt doen, is een rapport opstellen voor de best verkopende producten van de week en deze in een Google Sheet plaatsen. Vervolgens kunt u een kolom met bijvoorbeeld de naam 'segment' toevoegen en deze vullen met de waarde 'Bestsellers'. Zolang de product-ID's die u in de Google Sheet hebt ingevoerd, overeenkomen met die in uw primaire feed, kunt u deze spreadsheet vervolgens uploaden als een aanvullende feed in het Merchant Center. Op dat moment kunt u de ‘set to’ regel gebruiken om custom_label_0 in uw primaire feed gelijk te stellen aan het attribuut 'segment' in uw aanvullende feed. Bekijk hieronder hoe uw aanvullende feed eruit zou kunnen zien:
De waarden van het aangepaste label zijn dan zichtbaar in uw AdWords-account. Van daaruit kunt u ten minste twee productgroepen maken, één met alle producten met custom_label_0 is gelijk aan 'Bestsellers' en de andere met de rest van de catalogus.
Bovendien kunt u met behulp van Google Sheets-formules de waarden van de aangepaste labels dynamisch wijzigen. Zodra een product bijvoorbeeld geen bestseller meer is, kan de waarde automatisch veranderen van 'Bestsellers' naar 'Lage prioriteit'. U kunt ook productsegmenten opsplitsen in verschillende campagnes in plaats van alleen productgroepen. Op deze manier kunt u verschillende budgetten toewijzen in plaats van alleen biedingen. Dit is met name handig wanneer u geautomatiseerde biedstrategieën zoals Target ROAS of Maximize Clicks gebruikt, die geen handmatige biedingen toestaan.
2. Wees competitiever op producten met een hoge waarde of marge
U kunt dezelfde strategie (aanvullende feeds + aangepaste labels) gebruiken om producten te segmenteren op basis van hun strategische waarde, die kan variëren van marge of prijs. Nogmaals, u kunt agressiever bieden op waardevolle producten of ze in een afzonderlijke campagne met een hoger budget plaatsen. U kunt ook meerdere segmenten aanmaken op basis van alleen de productprijs. U kunt bijvoorbeeld alle producten uitfilteren met een prijs lager dan € 5, en vervolgens tussen 5 en 15, tussen 15 en 30 enzovoort. Ook als u nog niet zeker weet hoe u erop kunt bieden, kunnen segmenten nuttig zijn om te zien hoe producten als een geheel presteren. Op basis daarvan kunt u later optimale biedingen instellen.
3. Wees minder competitief op producten met ontbrekende of onjuiste attributen
Soms is de feed die door de ontwikkelaars is gegenereerd niet 100% nauwkeurig. Producten missen mogelijk een beschrijving, wat ten zeerste wordt aanbevolen maar niet verplicht is. Of misschien zijn er producten met een standaardafbeelding omdat de echte foto niet kon worden gevonden. Grote feeds zitten vol met dergelijke onnauwkeurigheden. Hoewel u aanvullende feeds kunt gebruiken om sommige van deze problemen op te lossen, is de kans groot dat u ze niet allemaal kunt oplossen. Daarom wilt u producten met ontbrekende attributen uitsluiten of op zijn minst een laag bod instellen, omdat ze in feite niet opkunnen tegen de concurrentie. U kunt naar het diagnostische tabblad in uw Google Merchant Center-account gaan en de volledige lijst met producten met attribuutproblemen downloaden. Vervolgens kunt u deze toevoegen aan een aanvullende feed en een kolom maken om een aangepast labelkenmerk in uw primaire feed in te vullen. Dit kan via de eerder genoemde 'set to'-feedregel. De waarde die u in dit geval kunt gebruiken kan zoiets zijn als 'ontbrekend attribuut'.
Voordat u aangepaste labels kunt gaan gebruiken, moet u natuurlijk nadenken over hoe u ze wilt organiseren. Met behulp van een tabel zoals hieronder, kunt u de juiste doelstellingen en waarden definiëren die aan uw specifieke behoeften voldoen.
Op basis van de voorbeelden hiervoor kan dit er zo uitzien:
Custom Label | Objective | Values |
0 | Blockbusters | Hoge omzet, Lage omzet |
1 | Budget Burners | Hoge opbrengst, Lage opbrengst |
2 | Poking | Nieuw, Opruiming, Sale |
3 | Winst | Hoge marges, Lage marges |
4 | Seizoen | Kerst, Zomervakantie, Winter |
4 Favoriete Labels van Google Shopping experts
Een van mijn favoriete aangepaste labels voor Google shopping is <Product name>.
Het klinkt misschien raar, maar in de Google-interface kunt u producten onderverdelen op merk, producttype, kanaal, item-ID enz. - maar u kunt niet onderverdelen op productnaam. Zie screenshot 1.
Dus hier is een eenvoudige truc om te filteren op productnamen (titels) in de Google-interface met behulp van aangepaste labels en feedregels.
Om dit mogelijk te maken moet u een kleine aanpassing maken in het Merchant Center, waarbij u Aangepast label 0 gelijk stelt aan de productnaam met behulp van Feedregels. Zie screenshot 2. Door dit te doen, geven we Aangepast label 0 een waarde uit de bestaande feed - in dit geval de productnaam. Hierna kunt u naar de Google AdWords-interface gaan en filteren op Aangepast label 0 - en zo ziet u uw productnamen in de weergave in plaats van bijvoorbeeld het Item-ID.
Beperkingen: houd er rekening mee dat er een beperking is voor aangepaste labels en dat u slechts 1.000 unieke waarden kunt hebben - dus dit zou prima moeten werken in accounts met minder dan 1.000 producten.
Producten gefilterd op Item-ID vs. Producten gefilterd op Productnaam.
Een ander favoriet aangepast label is de ‘price buckets’
Het filteren of groeperen van prijsklassen is een geweldige manier om producten op prijsklasse te scheiden. Dit is ook handig wanneer er grote variaties in productprijzen zijn. Door te groeperen op prijscategorieën krijgt u eenvoudig een overzicht van producten uit het assortiment die u de meeste waarde bieden voor uw campagne en bedrijf.
Een product dat bijvoorbeeld € 150 kost zou in de prijsklasse ‘€ 50 - € 150’ vallen.
U kunt verschillende prijsklassen instellen. Bijvoorbeeld:
< € 50 € 50 - € 150 > € 150
U kunt deze aangepaste labels voor ‘price buckets’ rechtstreeks in het Merchant Center instellen met behulp van feedregels of tools voor feedoptimalisatie van derden gebruiken.
Normaal gesproken gebruiken we feedregels waarbij we een voorwaarde instellen als de prijs hoger is dan 'XX' € en vervolgens stellen we het Aangepast label in op 'ProductPriceOverXX'
Last but not least is er nog het aangepaste label ‘competitive pricing’
Als uw prijzen voor sommige van uw producten concurrerend zijn, waarom profiteert u er dan niet maximaal van? Voor sommige klanten gebruiken we de prijs van de concurrent in Aangepaste labels. Op deze manier kunnen we zien of de producten van onze klant goedkoper of duurder zijn. Als we dit weten kunnen we agressiever bieden op de producten waarvan we nu weten dat ze goedkoper zijn dan die van de concurrenten - ervan uitgaande dat deze beter zullen presteren ☺.
Er zijn verschillende tools die kunnen worden gebruikt om de prijzen van de concurrentie te verkrijgen en binnen het Aangepaste label weer te geven.
Gobinesan Rajaratnam - Conversio ApS I LinkedIn
Beginners. Een eenvoudige manier om aangepaste labels te configureren, is door deze te baseren op productprijzen, productprijzen zijn vaak een goede indicator voor inkomsten.
Bij het gebruik van het aangepaste label voor productprijzen rangschik ik meestal groepen met lage, gemiddelde en hoge productprijzen: 0-50 €, 50-150 € en 150 € tot de maximale prijs in de feed.
Stel de campagneprioriteit in op laag, gemiddeld en hoog en de biedingen navenant.
Experts. Naast het ordenen van uw producten op basis van de productprijs, kunt u het aangepaste label ook gebruiken om de optimale '3 campagne-oplossing' te creëren; Generiek, Merk en Model / Product. Stel de campagneprioriteit in op respectievelijk hoog, gemiddeld en laag en de biedingen in omgekeerde volgorde.
Voeg vervolgens alle model- en merktermen als negatieven toe aan de generieke campagne en alle modellen/producten aan de merkcampagne. Ik geef de voorkeur aan het gebruik van een gedeeld budget voor alle drie de campagnes, omdat u hiermee het laagst kunt bieden op het generieke, meer op merk en het meest op model / producten.
Het gebruik van het aangepaste label is ook mogelijk voor seizoensproducten en als u meer dan bijvoorbeeld 8 producten op voorraad heeft en deze wilt verkopen, kunt u deze automatisch in een campagne met een hogere prioriteit plaatsen.
Andreas Lang - Search Partners I LinkedIn
Aangepaste labels gaan allereerst over de differentiatie in biedingen tussen Shopping-campagnes en productgroepen.
Door belangrijke verschillen in verwachte productprestaties te identificeren, kunt u uw biedingen dienovereenkomstig aanpassen. Hieronder staan enkele van mijn favorieten die kunnen worden ingesteld met behulp van DataFeedWatch.
- Sale vs. normaal geprijsde items: verdeel uw Shopping-campagnes in twee tracks om hogere biedingen op sale-items mogelijk te maken, aangezien u een hogere CVR kunt verwachten en u misschien eerst van uw voorraad sale items af wilt.
- Brutomarge brackets: Als u over deze informatie beschikt, kunt u aangepaste labels maken met intervallen van een van de absolute brutomarge-niveaus of als een percentage van de omzet. Dit betekent dat u Shopping-campagnes kunt verdelen in verschillende CPA-doelen (indien deze absoluut zijn) of ROAS-doelen (indien ratio), afhankelijk van de winstgevendheid.
- Bestsellers (van het seizoen): Een label aanmaken voor uw best verkopende artikelen, mogelijk ook van het huidige seizoen, is een zeer krachtige strategie om te bieden op de producten die op dit moment het meest waarschijnlijk zullen omzetten.
Afhankelijk van de branche, moet u dit mogelijk regelmatig bijwerken (bijvoorbeeld voor boeken). Het is misschien niet de PPC-specialist die het beste weet wat een bestseller gaat worden, dus de labels baseren op een "staat in lijst"-regel, betekent dat een andere persoon met deze informatie dit doorlopend kan bijwerken vanuit een gedeelde spreadsheet.
Thomas Byskov Madsen - Dept I LinkedIn I Facebook
Een van mijn favoriete labels is absoluut het “On Sale” -label. We zien vaak dat onze klanten meer prijsconcurrerend zijn in vergelijking met de concurrenten, wanneer ze producten in de aanbieding hebben, daarom hebben we de neiging om de focus op die producten te verhogen. Prijs is ook een rangschikkingsfactor in Google Shopping en het is belangrijk om geen conversies mis te lopen vanwege bijvoorbeeld lage biedingen.
Een andere van mijn favoriete labels zijn onze seizoenslabels, die we voor de seizoenen gebruiken: Black Friday, Kerst Sale, Januari Sale, Hoogseizoen / Laagseizoen, etc.
Op deze manier is het veel gemakkelijker om hogere en lagere biedingen in te stellen, aangepast aan het seizoen - we willen bijvoorbeeld meer bieden op badkleding wanneer we de zomer naderen in vergelijking met wat we willen in het midden van de winter. Bovendien zijn er in het hoogseizoen altijd betere opties om hoger te bieden op items die u normaal gesproken niet zo vaak verkoopt. U zou kunnen zeggen dat we Aangepaste labels gebruiken om op een veel eenvoudigere en efficiëntere manier tussen de verschillende seizoenen te schakelen.
Brian Ahle - Searchmind I LinkedIn
Omdat 'Data-driven' in ons DNA zit, werken we altijd met zoveel mogelijk data. In de loop der jaren hebben we veel klanten geholpen, waaronder enkele van de grootste bedrijven van Denemarken. Wanneer we werken in de AdWords-accounts van onze klanten, doen we niets wat niet datagestuurd is. We maken een grondige analyse van alle gegevens die we kunnen vinden en we werken actief samen met de gegevens van onze klanten. We werken onder meer met labels in AdWords-campagnes en aangepaste labels voor Google Shopping-campagnes.
Twee van onze favoriete labels, en die meestal worden gebruikt, zijn "Season" en "Marge". Deze labels zijn ongelooflijk nuttig wanneer we met biedstrategieën werken. Als u geen labels gebruikt en gewoon met één label wilt beginnen, kiest u voor "Marge". Deze is echt noodzakelijk.
Waarom zijn de labels "Season" en "Marge" zo nuttig?
Deze labels zijn handig omdat u waarden zoals "Winter", "Spring", "Summer", "Fall" (voor de seizoenen) of "LowMargin" en "HighMargin" (voor de marge) kunt definiëren om uw klanten beter te bereiken met de juiste producten op het juiste moment en om controle over uw biedingen te hebben. Als de vraag naar een product gedurende het jaar niet verandert, heeft u "Season" niet nodig. Als u AdWords-campagnes uitvoert, probeer dan eerst uw Dimensiegegevens te bekijken. Verandert de vraag gedurende het jaar? Als het antwoord "ja" is, moet u "Season" gebruiken voor uw Google Shopping-campagnes. Om te begrijpen of een product "LowMargin" of "HighMargin" is, werken we nauw samen met onze klanten, omdat zij meestal over deze gegevens beschikken. Deze informatie is zeer waardevol voor ons omdat we zo de beste biedstrategie kunnen bepalen, zodat we niet alleen zoveel mogelijk conversies hebben, maar ook de hoogste winstgevendheid voor onze klanten behalen.
Thomas Jaskov - Jaskov Consult I LinkedIn
Conclusion: Waarom is dit belangrijk?
Google pusht hun geautomatiseerde biedingsoplossingen en slimme campagnes aangedreven door machine learning steeds meer. Doel-geoptimaliseerde Shopping-campagnes zijn hier slechts het nieuwste voorbeeld van. Daarom kunt u zich afvragen of al deze segmentatie er eigenlijk nog toe doet.
Welnu, het antwoord is ja, dat doet het nog steeds, meer dan ooit tevoren. Omdat productadvertenties steeds meer klikken krijgen op de Google-resultatenpagina, is het van primair belang voor adverteerders om hun producten zo hoog mogelijk te laten scoren om concurrenten te verslaan en kliks te krijgen.
In feite kunnen de Google advertenties met productvermeldingen tot maximaal 30 producten op de desktop weergeven (minder op mobiele apparaten), maar er zijn er slechts een paar zichtbaar zonder te 'swipen'. U wilt tot de top behoren, want het is duidelijk dat deze waarschijnlijk het meest zullen worden aangeklikt.
Onlangs werd op een Google-retailconferentie in Dublin gezegd dat 45% van de klikken van PLA's op het allereerste resultaat is. U wilt dat uw producten dat resultaat zijn. Aangezien u niet kunt bieden op zoekwoorden en u niet kunt beslissen wanneer en waar u specifieke producten wilt weergeven, is de enige manier om ervoor te zorgen dat u uw beste producten in de best mogelijke ranglijst plaatst, uw feed te segmenteren via productgroepen en aangepaste labels. Ook geven meerdere productgroepen meer signalen aan Google machine learning, net zoals meerdere publiekslijsten.
Daarom zou u zoveel mogelijk moeten segmenteren, zelfs als u al gebruikmaakt van geautomatiseerde biedstrategieën of universele shopping campagnes van Google.
Download ons eBook Handleiding voor Data Feed Optimalisatie om meer te leren over:
- Hoe u de kwaliteit van uw productfeed kunt verbeteren
- Verschillende businessmodellen voor shopping-kanalen en welke het beste bij u past
- Welke tactieken u kunt gebruiken om de ROI van de shopping-campagne te verbeteren
Aanbevolen Leesmateriaal
De Verborgen Functie van Aangepaste Labels - laat zien hoe productsegmentatie nuttig kan zijn om nieuwe strategieën te vinden en hypothesen te testen voor bedrijven.
Eenvoudige Stappen om Aangepaste Labels in te stellen - is een beknopte samenvatting over het aanmaken van aangepaste labels in Google Shopping. Dit is een geweldige bron als u uw kennis over aangepaste labels zo nu en dan wilt opfrissen.
Google Shopping Prioriteiten - laat u zien hoe u de aangepaste labels in uw campagnestrategie kunt toepassen om de Campagneprioriteiten van Google Shopping te benutten.
Product Feed Optimalisatie Essentials van Google Shopping - Aangepaste labels zijn slechts een van de vele elementen van een correct geoptimaliseerde productfeed. Als u meer wilt weten over andere manieren om uw Shopping-campagnes te optimaliseren, ga dan naar dit artikel van Sidecar.